Κατηγορίες & Βραβεία

Αναλυτικά οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

1. Excellent Company

Οι κατηγορίες της Ενότητας 1 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων, σχεδιαστών ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών ή υλικών ανάλογα με τον επιχειρηματικό τους τομέα/κλάδο.

1.1 Food
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν συσκευασμένα τρόφιμα και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι είτε Own Label είτε Private Label. Ο όρος τρόφιμα αναφέρεται, όχι μόνο στα νωπά, κατεψυγμένα, μακράς ή σύντομης διάρκειας τρόφιμα, αλλά και σε FMCG, confectionery και γαλακτοκομικά.

1.2 Drinks & Beverages
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διανέμουν αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι είτε Own Label είτε Private Label. Ο όρος μη αλκοολούχα ποτά αναφέρεται σε χυμούς, αναψυκτικά και λοιπά προϊόντα, καθώς και στο εμφιαλωμένο νερό.

1.3 Medical & Pharmaceutical
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν φαρμακευτικά, παραφαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα (φάρμακα, βιταμίνες, ορθοπεδικά κ.λπ.). Ως προϊόντα στην κατηγορία αυτή λαμβάνονται υπόψη τα τελικής χρήσης και όχι οι πρώτες ύλες παραγωγής φαρμακευτικών και λοιπών ειδών.

1.4 Cosmetics & Personal Care
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν καλλυντικά και προϊόντα ατομικής φροντίδας και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και την προώθηση του περιεχομένου τους (καλλυντικά, αρώματα, προϊόντα μακιγιάζ κ.λπ.).

1.5 Cleaning & Detergent Agents
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη οικιακής χρήσης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.6 Clothes, Shoes & Apparel
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν είδη ένδυσης και υπόδησης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.7 Electrical & Electronics
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.8 Home & Office
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή/και διακινούν οικιακά προϊόντα, είδη δώρων, διακόσμησης, παιχνίδια, βιβλία, γραφική ύλη, καθώς και είδη DIY και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.9 Luxury
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν συσκευασίες για εορταστικά δώρα ή «high end» προϊόντα (αρώματα, κοσμήματα, ποτά).

1.10 Gifts
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν συσκευασίες για δώρα ή χρησιμοποιούν συσκευασίες δώρων για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Επίσης, συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή χρησιμοποιούν συσκευασία εταιρικών δώρων ή προωθητικών ενεργειών για προϊόντα.

1.11 Other

2.Technology

Οι κατηγορίες της Ενότητας 2 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα και καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων.

2.1 New Packaging Machinery
Επιβραβεύει την καινοτομία στη συσκευαστική διαδικασία ή διεργασία επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει ή/ και ενσωματώσει στα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας νέο εξοπλισμό, εξάρτημα ή διαδικασία, η οποία τους δίνει πλεονέκτημα στην αποδοτικότητα.

2.2 Packaging that Extends Shelf Life
Επιβραβεύει την καινοτομία στην ανάπτυξη ή/ και χρήση συσκευασιών που συμβάλλουν στη μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων τους. Μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητες επιχειρήσεις είτε που παράγουν τρόφιμα είτε που σχεδιάζουν συσκευασίες.

2.3 Smart & Connected Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με βελτιωμένη λειτουργικότητα μέσω τεχνολογίας ή/και που επιτρέπει στους καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με ένα προϊόν μέσω της κινητής συσκευής τους.

2.4 Innovation in Plastic Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε πλαστική συσκευασία. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς και η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών οι οποίες δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εμφάνιση, μοναδική λειτουργικότητα ή αξιοσημείωτη καινοτομία.

2.5 Innovation in Glass Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε γυάλινη συσκευασία. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς και η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών που δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εμφάνιση, μοναδική λειτουργικότητα ή αξιοσημείωτη καινοτομία.

2.6 Innovation in Metallic Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε μεταλλική συσκευασία. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς και η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών που δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εμφάνιση, μοναδική λειτουργικότητα ή αξιοσημείωτη καινοτομία.

2.7 Innovation in Paper Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε χάρτινη συσκευασία. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς και η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών που δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εμφάνιση, μοναδική λειτουργικότητα ή αξιοσημείωτη καινοτομία.

2.8 Innovation in Mixed Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε συσκευασίες σύμμεικτων υλικών. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς και η αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών που δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εμφάνιση, μοναδική λειτουργικότητα ή αξιοσημείωτη καινοτομία.

Ενότητα 3. Design & Labelling

Οι κατηγορίες της Ενότητας 3 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη δημιουργικότητα και τις καλές πρακτικές σχεδιαστικών επιχειρήσεων, εκτυπωτικών ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων.

3.1 Graphic Design Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και αριστεία των σχεδιαστικών επιχειρήσεων σε έργα γραφιστικής καθώς και ειδικών εργασιών γραφικών τεχνών στον τομέα της ενσωμάτωσης χαρακτηριστικών γνησιότητας, αυθεντικότητας, προστασίας από αντιγραφή και πρόληψης της παραχάραξης.

3.2 Structural Design Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και αριστεία των σχεδιαστικών επιχειρήσεων στον δομικό σχεδιασμό συσκευασίας προϊόντων με κλασικές ή/ και 3D μεθόδους.

3.3 Labelling Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων για έργα τους σχετικά με τον σχεδιασμό της ετικέτας της συσκευασίας η οποία δημιουργεί μοναδική ή καινοτόμο εμφάνιση, λειτουργία ή επικοινωνία. Αναγνωρίζεται η αριστεία στη δυνατότητα παραγωγής ετικετών ασφαλείας.

3.4 Functionality & Convenience
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, παράγουν ή εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με στόχο τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση, τον χειρισμό, στην κατασκευή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και γενικότερα που δίνουν προστιθέμενη αξία στη συσκευασία.

Ενότητα 4. Printing

4.1 Καινοτομίες στην τεχνολογία γραφικών τεχνών
Επιβραβεύονται επιχειρήσεις για την εκτύπωση οποιασδήποτε ψηφιακά εκτυπωμένης εργασίας, ανεξαρτήτως διαδικασίας ή μορφής, που προσφέρει κάτι πέρα από την τρέχουσα συνήθη πρακτική. Είτε πρόκειται για τις διαδικασίες εκτύπωσης ή φινιρίσματος που χρησιμοποιούνται, το υπόστρωμα, τη μορφή του προϊόντος, τη χρήση δεδομένων ή το επιχειρηματικό μοντέλο. Αφορά στις καινοτομίες στην παραγωγή, την εξυπηρέτηση και την παράδοση.

4.2 Συστήματα διαχείρισης παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου στην εκτύπωση
Επιβραβεύονται κατασκευαστές, αντιπρόσωποι, παραγωγοί εξειδικευμένου λογισμικού γραφικών τεχνών, για όλες τις εφαρμογές στη διαχείριση, τον έλεγχο της παραγωγής και τον ποιοτικό έλεγχο. Αξιολογούνται ιδιαίτερα κατασκευαστές, εταιρείες ανάπτυξης καινοτομιών στο εξειδικευμένο λογισμικό των γραφικών τεχνών και ειδικότερα:

 • MIS Γραφικών τεχνών
 • Συστήματα διαχείρισης παραγωγής
 • Συστήματα οικονομικής διαχείρισης και κοστολόγησης στην παραγωγή εντύπων
 • Λογισμικό ψηφιακής προεκτύπωσης
 • Ολοκληρωμένες εφαρμογές δοκιμίων
 • Συστήματα ελέγχου και διόρθωσης αρχείων pdf και preflighting
 • Λογισμικά και εφαρμογές ποιοτικών ελέγχων γραφικών τεχνών – μέτρηση, πιστοποίηση και σύγκριση χρωμάτων κατά CIELAB – CIELCH-ΔΕ
 • Σύγχρονες εφαρμογές χρωματικής διαχείρισης
 • Σύγχρονες εφαρμογές workflow management
 • Σύγχρονα συστήματα ποιοτικού ελέγχου εκτυπώσεων
 • Συστήματα αυτοματισμών και εφαρμογών industry 4.0 και ψηφιακού μετασχηματισμού στην παραγωγή των γραφικών τεχνών.

4.3 Digital Printing – Commercial/Label /Packaging
Επίβραβεύονται επιχειρήσεις για έργα κάθε τύπου (μπροσούρες, direct-mail, εμπορικά έντυπα, διαφημιστικά – ενημερωτικά φυλλάδια, έντυπα προβολής κ.ά.). Επιχειρήσεις για έργα ετικετών από υλικό κάθε είδους και μορφής (χαρτί, πολυμερές, πλαστικό κ.λπ.). Όλες οι ψηφιακές εκτυπώσεις σε όλους τους τύπους συσκευασιών (ετικέτα/ευαίσθητη στην πίεση, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτόνι, κυματοειδές). Αξιολογείται η ποιότητα εκτύπωσης, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της παραγωγής η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής σε σχέση με την χρήση, ασφάλεια, αποθήκευση, μεταφορά, προώθηση και προβολή και πώληση του προϊόντος. Έμφαση δίδεται στα χαρακτηριστικά αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.

4.4 Έργα Γραφικών Τεχνών – Εκτυπώσεων – Τυπογραφίας & Τεχνολογίες Παραγωγής
Επιβραβεύονται έργα γραφικών τεχνών–εντύπων από επιχειρήσεις γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων, παραγωγής υλικών-εκτυπώσεων συσκευασίας, εκδόσεων, επιμέλειας εντύπων, δημιουργικού σχεδιασμού ή άλλης μορφής, που επιδεικνύουν υψηλή δεξιοτεχνία, αξιοποίηση της τεχνολογίας, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία σε συγκεκριμένες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες στην προεκτύπωση, την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία – περατώσεις.

Ενότητα 5. Sustainability

Οι κατηγορίες της Ενότητας 5 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, οι οποίες έχουν επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και στα κριτήρια ESG.

5.1 Circular Economy
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας και διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων που εφαρμόζουν στρατηγική κυκλικής οικονομίας.

5.2 Sustainability
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας και διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων που εφαρμόζουν στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας τη βιομηχανική συμβίωση.

5.3 ESGs Criteria
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας και διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων που έχουν αυξημένη τιμή δεικτών επίδοσης (KPIs) στα κριτήρια διακυβέρνησης ESGs.

5.4 Sustainability in Printing
Επιβραβεύει τις εταιρείες εκτύπωσης που επιδεικνύουν μια διαρκή δέσμευση για συνεχή βελτίωση της βιωσιμότητας μέσω των πολιτικών και των πρακτικών τους. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την επιλογή επιφάνειας εκτύπωσης, μελανιών και τεχνολογιών εκτύπωσης έως τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη χρήση ή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μεταφορά και τις πρωτοβουλίες αντιστάθμισης άνθρακα καθώς και προγράμματα δέσμευσης και αναγνώρισης εργαζομένων και πελατών.

Ενότητα 6. Marketing

Οι κατηγορίες της Ενότητας 6 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, οι οποίες έχουν επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα στον τομέα του marketing.

6.1 Successful Branding
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων για έργα τους σχετικά με τον σχεδιασμό της συσκευασίας η οποία επικοινωνεί με αποτελεσματικό τρόπο στους καταναλωτές το brand και τις αξίες νέων ή υπαρχόντων προϊόντων.

6.2 Marketing in the Greek Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing στην ελληνική αγορά.

6.3 Marketing in a New International Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing για την είσοδό τους σε διεθνείς αγορές.

6.4 Display – Promotional Packaging – Point of Sale
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή διακινούν συσκευασίες προβολής και προώθησης κάθε είδους προϊόντος.

6.5 Online Marketing
Επιβραβεύει την πιο αξιόλογη online παρουσία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Packaging.

Ενότητα 7. Supply Chain & E-Shopping

Οι κατηγορίες της Ενότητας 7 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη γρήγορη προσαρμογή των εταιρειών διακίνησης και μεταφοράς καταναλωτικών αγαθών στις νέες αυξημένες απαιτήσεις δευτερογενούς και τριτογενούς συσκευασίας.

7.1 Supply Chain Packaging
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν συσκευασίες οι οποίες διασφαλίζουν τη μεταφορά προϊόντων πρακτικά, οικονομικά αποδοτικά και με ασφάλεια, σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

7.2 Secondary & Tertiary Packaging
Επιβραβεύει την προσαρμοστικότητα και καινοτομία των επιχειρήσεων που παράγουν συσκευασίες προ-συσκευασμένων προϊόντων (ταχυδρομική συσκευασία, μεταφορικές εταιρείες, ταχυμεταφορές, πωλήσεις e-shop κ.λπ.)

Κορυφαία Βραβεία

Brand of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Company (Supplier) of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Design of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

*Κάθε βραβείο λαμβάνει τους εξής πόντους: το Gold βραβείο 7 πόντους, το Silver βραβείο 3 πόντους και το Bronze βραβείο 1 πόντο.