Κρατήστε με ενήμερο για τα Packaging Awards 2024

Κατηγορίες & Βραβεία

Αναλυτικά οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

Ενότητα 1. Excellent Company

Οι κατηγορίες της Ενότητας 1 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ανάλογα με τον επιχειρηματικό τους τομέα/κλάδο.

1.1 Food
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν συσκευασμένα τρόφιμα και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι Own Label ή Private Label. Ο όρος τρόφιμα αναφέρεται, σε φρέσκα, κατεψυγμένα, γαλακτοκομικά, μακράς ή σύντομης διάρκειας τρόφιμα, FMCG και confectionery.

1.2 Drinks & Beverages
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διανέμουν αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι Own Label ή Private Label. Ο όρος μη αλκοολούχα ποτά αναφέρεται σε νερό, χυμούς, αναψυκτικά και λοιπά προϊόντα.

1.3 Medical & Pharmaceutical
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν φαρμακευτικά, παραφαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ως προϊόντα στην κατηγορία αυτή λαμβάνονται υπόψη τα τελικής χρήσης και όχι οι πρώτες ύλες παραγωγής φαρμακευτικών και λοιπών ειδών).

1.4 Cosmetics & Personal Care
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν καλλυντικά και προϊόντα ατομικής φροντίδας και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και την προώθηση του περιεχομένου τους.

1.5 Pet [NEW]
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν προϊόντα (τροφές, λιχουδιές, είδη φροντίδας κ.λπ.) για κατοικίδια και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη για την προστασία και την προώθηση του περιεχομένου τους.

1.6 Cleaning & Detergent Agents
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη οικιακής χρήσης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.7 Clothes (apparel) & Shoes
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν είδη ένδυσης και υπόδησης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την ανάδειξη και προώθηση κάθε προϊόντος.

1.8 Electrical & Electronics
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.9 Home & Office
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν οικιακά προϊόντα, είδη δώρων, διακόσμησης, παιχνίδια, βιβλία, γραφική ύλη, καθώς και είδη DIY και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.10 Luxury
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν συσκευασίες για εορταστικά δώρα ή «high end» προϊόντα (αρώματα, κοσμήματα, ποτά).

1.11 Gifts
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν συσκευασίες για δώρα ή χρησιμοποιούν συσκευασίες δώρων για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Επίσης, συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή χρησιμοποιούν συσκευασία εταιρικών δώρων ή προωθητικών ενεργειών για προϊόντα.

1.12 Other

Ενότητα 2. Technology

Οι κατηγορίες της Ενότητας 2 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, καινοτομίες και καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών (ασχέτως κατηγορίας προϊόντων).

2.1 Packaging Machinery
Επιβραβεύει την καινοτομία που έχουν αναπτύξει ή ενσωματώσει οι επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο (ή μέρος) της διαδικασίας συσκευασίας (νέο εξοπλισμό, εξάρτημα, μέθοδο), η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα.

2.2 Packaging that Extends Shelf Life
Επιβραβεύει την καινοτομία στην ανάπτυξη ή και χρήση συσκευασιών που συμβάλλουν στη μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων τους (απευθύνεται σε επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα ή σχεδιάζουν συσκευασίες).

2.3 Smart & Connected Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με βελτιωμένη λειτουργικότητα μέσω τεχνολογίας ή που επιτρέπει στους καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με ένα προϊόν μέσω της κινητής συσκευής τους.

2.4 Innovation in: Plastic (flexible or rigid) | Glass | Metallic| Cartonboard (and corrugated) | Mixed Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε συσκευασία χρησιμοποιώντας τα προαναφερόμενα υλικά. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη συσκευασίας με βελτιωμένο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ενότητα 3. Design & Labeling

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη δημιουργικότητα και τις καλές πρακτικές σχεδιαστικών επιχειρήσεων, εκτυπωτικών ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών (ασχέτως κατηγορίας προϊόντων).

3.1 Graphic Design Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και αριστεία των σχεδιαστικών επιχειρήσεων σε έργα γραφιστικής καθώς και ειδικών εργασιών γραφικών τεχνών στον τομέα της ενσωμάτωσης χαρακτηριστικών γνησιότητας, αυθεντικότητας, προστασίας από αντιγραφή και πρόληψης της παραχάραξης.

3.2 Structural Design Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και αριστεία των σχεδιαστικών επιχειρήσεων στον δομικό σχεδιασμό συσκευασίας προϊόντων με κλασικές ή/και 3D μεθόδους.

3.3 Labeling Innovation
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων για έργα τους σχετικά με τον σχεδιασμό της ετικέτας της συσκευασίας η οποία δημιουργεί μοναδική ή καινοτόμο εμφάνιση, λειτουργία ή επικοινωνία. Αναγνωρίζεται η αριστεία στη δυνατότητα παραγωγής ετικετών ασφαλείας.

3.4 Consumer Convenience [NEW]
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, παράγουν ή εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με στόχο τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση από τον καταναλωτή.

Ενότητα 4. Printing [NEW]

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία επιχειρήσεων του κλάδου γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και τυπογραφίας, που επιδεικνύουν υψηλή δεξιοτεχνία, αξιοποίηση τεχνολογίας, δημιουργικότητα, ποιότητα και καινοτομία σε έργα που αφορούν έντυπα κάθε είδους και μορφής, τη συσκευασία και την ετικέτα κάθε είδους προϊόντων.

4.1 Best Printing Company
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτυπωτικά έργα τους κάθε είδους και χρήσης (εμπορικές εκτυπώσεις, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, λευκώματα, πολυτελείς εκδόσεις) με βάση την ποιότητα εκτύπωσης, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και την τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά αειφορίας και κυκλικής οικονομίας.

4.2 Best Digital Printing
Επιβραβεύονται επιχειρήσεις για έργα τους ψηφιακής εκτύπωσης κάθε είδους (εμπορικές εκτυπώσεις, έντυπα, συσκευασίες, ετικέτες) κάθε τύπου και υλικού με βάση την ποιότητα εκτύπωσης, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, την τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής σε σχέση με τη χρήση. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά αειφορίας και κυκλικής οικονομίας.

4.3 Βest Packaging Production
Βραβεύονται επιχειρήσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υβριδικών-σύνθετων εκτυπώσεων για συσκευασίες κάθε είδους, που συνδυάζουν τόσο διαφορετικές εκτυπωτικές μεθόδους, όσο και διαφορετικές επεξεργασίες περατώσεων (σε μία ή διαφορετικές φάσεις και συστήματα παραγωγής).

4.4 Best Printing Project in: Flexible Packaging | Corrugated Packaging | Folding Box Packaging (περιέκτες από χαρτόνι-κουτιά) Metal – Aluminium Packaging | Luxury Packaging | Label
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτυπωτικά έργα τους σε συσκευασίες προϊόντων και ετικέτες (χαρτί, πολυμερές, πλαστικό κ.λπ.) με βάση την ποιότητα εκτύπωσης, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, την τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής σε σχέση με τη χρήση, ασφάλεια, αποθήκευση, μεταφορά, προώθηση – προβολή και πώληση του προϊόντος. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά αειφορίας και κυκλικής οικονομίας.

4.5 Best Label Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα ετικετών από υλικό κάθε είδους και μορφής (χαρτί, πολυμερές, πλαστικό κ.λπ). Αξιολογείται η ποιότητα εκτύπωσης, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής σε σχέση με τη χρήση, ασφάλεια, αποθήκευση, μεταφορά, προώθηση – προβολή και πώληση του προϊόντος. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά αειφορίας και κυκλικής οικονομίας.

4.6 Other

Ενότητα 5. Sustainability

Οι κατηγορίες της Ενότητας 5 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, οι οποίες έχουν επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

5.1 Circular Economy
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας, επιχειρήσεων παραγωγής ή διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων που εφαρμόζουν στρατηγικές κυκλικής οικονομίας.

5.2 ESGs Criteria
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας, επιχειρήσεων παραγωγής ή διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων και επιχειρήσεις εκτύπωσης, που έχουν αυξημένη τιμή δεικτών επίδοσης (KPIs) στα κριτήρια διακυβέρνησης ESGs.

5.3 Reusable | Recyclable package [NEW]
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας, επιχειρήσεων παραγωγής ή διακίνησης καταναλωτικών αγαθών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων που αναζητούν και υιοθετούν λύσεις συσκευασίας για να εξασφαλίσουν σταδιακά ένα μέλλον απαλλαγμένο από απορρίμματα, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν νέες συμπεριφορές στους καταναλωτές.

5.4 Green Printing [NEW]
Επιβραβεύει επιχειρήσεις εκτύπωσης για τη στρατηγική τους να επενδύουν στην αναβάθμιση των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Αξιολογούνται τα στοιχεία των προγραμμάτων και των αλλαγών που εφαρμόστηκαν, καθώς και τα μετρήσιμα μεγέθη του αντίκτυπου που προκάλεσαν στην επιχείρηση και τους συνεργάτες τους.

5.5 Corporate Social Responsibility Initiative [NEW]
Επιβραβεύει σημαντικές πρωτοβουλίες επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας, επιχειρήσεων παραγωγής ή διακίνησης καταναλωτικών αγαθών, που επιδεικνύουν ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία , τον πλανήτη μας.

Ενότητα 6. Marketing

Οι κατηγορίες της Ενότητας 6 αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, που συμβάλλουν με τη γενική αισθητική τους στην αναγνώριση της αξίας της επωνυμίας.

6.1 Successful Branding
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων για έργα τους σχετικά με τον σχεδιασμό της συσκευασίας η οποία επικοινωνεί με αποτελεσματικό τρόπο στους καταναλωτές το brand και τις αξίες νέων ή υπαρχόντων προϊόντων.

6.2 Marketing in the Greek Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing στην ελληνική αγορά.

6.3 Marketing in a New International Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing για την είσοδό τους σε διεθνείς αγορές.

6.4 Display – Promotional Packaging – Point of Sale
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή διακινούν συσκευασίες προβολής και προώθησης κάθε είδους προϊόντος.

6.5 Online Marketing
Επιβραβεύει την πιο αξιόλογη online παρουσία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Packaging

Ενότητα 7. Supply Chain & e-shopping

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία επιχειρήσεων που παράγουν καινοτόμες – έξυπνες συσκευασίες για τη διακίνηση και μεταφορά καταναλωτικών αγαθών υιοθετώντας βιώσιμες-σύγχρονες μεθόδους και υλικά.

7.1 Transit | Supply Chain Packaging
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμες – έξυπνες συσκευασίες οι οποίες διασφαλίζουν τη μεταφορά προϊόντων οικονομικά, αποδοτικά και με ασφάλεια, σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

7.2 Secondary & Tertiary Packaging
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που παράγουν συσκευασίες προσυσκευασμένων προϊόντων (ταχυδρομική συσκευασία, συσκευασίες ταχυμεταφοράς,συσκευασίες e-shop κ.λπ.).

Κορυφαία Βραβεία

Platinum Awards
Απονέμεται στην υποψηφιότητα η οποία συγκέντρωσε τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από την Κριτική Επιτροπή, ανάμεσα στο σύνολο των νικητών στον εκάστοτε πυλώνα. Η Κριτική Επιτροπή, με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου διατηρεί το δικαίωμα να μην απονείμει κάποιο ή το σύνολο των προαναφερόμενων platinum awards.

Βραβεία της Χρονιάς
Τα βραβεία της Χρονιάς δίνονται στους υποψηφίους που έχουν επιτύχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμολογίας από τις βραβευμένες υποψηφιότητες. Κάθε βραβείο συγκεντρώνει τους εξής βαθμούς:

  • Platinum award 10 βαθμοί
  • Gold award 7 βαθμοί
  • Silver award 3 βαθμοί
  • Bronze award 1 βαθμός

Packaging Brand of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Company (Supplier) of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Designer of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Printing Leader of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της