Κατηγορίες & Βραβεία

Αναλυτικά οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

Ενότητα 1. Excellent Company

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ανάλογα με τον επιχειρηματικό τους τομέα/κλάδο.

1.1 Food
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν συσκευασμένα τρόφιμα και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι Own Label ή Private Label. Ο όρος τρόφιμα αναφέρεται, σε φρέσκα, κατεψυγμένα, γαλακτοκομικά, μακράς ή σύντομης διάρκειας τρόφιμα, FMCG κ.λπ.

1.2 Foodservice / food-on-the-go / Confectionery [NEW]
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή και διακινούν συσκευασίες εστίασης και ζαχαροπλαστικής για κάθε είδους προϊόντας.

1.3 Drinks & Beverages
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διανέμουν αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να είναι Own Label ή Private Label. Ο όρος μη αλκοολούχα ποτά αναφέρεται σε νερό, χυμούς, αναψυκτικά και λοιπά προϊόντα.

1.4 Medical & Pharmaceutical
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν φαρμακευτικά, παραφαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ως προϊόντα στην κατηγορία αυτή λαμβάνονται υπόψη τα τελικής χρήσης και όχι οι πρώτες ύλες παραγωγής φαρμακευτικών και λοιπών ειδών).

1.5 Cosmetics & Personal Care
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν καλλυντικά και προϊόντα ατομικής φροντίδας και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και την προώθηση του περιεχομένου τους.

1.6 Pet
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν προϊόντα (τροφές, λιχουδιές, είδη φροντίδας κ.λπ.) για κατοικίδια και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη για την προστασία και την προώθηση του περιεχομένου τους.

1.7 Cleaning & Detergent Agents
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη οικιακής χρήσης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.8 Clothes (apparel) & Shoes
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν είδη ένδυσης και υπόδησης και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την ανάδειξη και προώθηση κάθε προϊόντος.

1.9 Electrical & Electronics
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος

1.10 Home & Office
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν ή και διακινούν οικιακά προϊόντα, είδη δώρων, διακόσμησης, παιχνίδια, βιβλία, γραφική ύλη, καθώς και είδη DIY και έχουν αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει καινοτόμα συσκευασία κατάλληλη τόσο για την προστασία όσο και για την προώθηση του κάθε προϊόντος.

1.11 Luxury
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν, παράγουν συσκευασίες για εορταστικά δώρα ή «high end» προϊόντα (αρώματα, κοσμήματα, ποτά).

1.12 Gifts
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν ή και παράγουν συσκευασίες για δώρα ή χρησιμοποιούν συσκευασίες δώρων για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Επίσης, συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή χρησιμοποιούν συσκευασία εταιρικών δώρων ή προωθητικών ενεργειών για προϊόντα.

1.13 Other

Ενότητα 2. Technology – Innovation

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, καινοτομίες και καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών (ασχέτως κατηγορίας προϊόντων).

2.1 New Packaging Machinery
Επιβραβεύει την καινοτομία που έχουν αναπτύξει ή ενσωματώσει οι επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο (ή μέρος) της διαδικασίας συσκευασίας (νέο εξοπλισμό, εξάρτημα, μέθοδο), η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα.

2.2 Packaging that Extends Shelf Life
Επιβραβεύει την καινοτομία στην ανάπτυξη ή και χρήση συσκευασιών που συμβάλλουν στη μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων τους (απευθύνεται σε επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα ή σχεδιάζουν συσκευασίες).

2.3 Smart & Connected Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με βελτιωμένη λειτουργικότητα μέσω τεχνολογίας ή που επιτρέπει στους καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με ένα προϊόν μέσω της κινητής συσκευής τους.

2.4 Innovation in: Plastic (flexible or rigid) | Glass | Metallic| Cartonboard (and corrugated) | Mixed Packaging
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν αγαθά σε συσκευασία χρησιμοποιώντας τα προαναφερόμενα υλικά. Αναγνωρίζονται οι καινοτόμες συσκευασίες, η χρήση υλικών νέας γενιάς, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη συσκευασίας με βελτιωμένο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

2.5 E-Commerce [NEW]
Επιβραβεύει συσκευασίες οι οποίες προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία στον καταναλωτή για αγορές του από ηλεκτρονικό κατάστημα (φάκελοι, εξωτερικοί αποστολείς, κιβώτια, ετικέτες κ.λπ.).

2.6 Consumer Convenience
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, παράγουν ή εφαρμόζουν τεχνικές συσκευασίας με στόχο τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση από τον καταναλωτή.

2.7 Other

Ενότητα 3. Sustainability

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν προϊόντα, επιχειρήσεων συσκευασίας – εκτύπωσης ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, οι οποίες έχουν επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

3.1 Circular Economy
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων που εφαρμόζουν στρατηγικές κυκλικής οικονομίας.

3.2 ESGs Criteria
Επιβραβεύει τις καλές πρακτικές επιχειρήσεων που έχουν αυξημένη τιμή δεικτών επίδοσης (KPIs) στα κριτήρια διακυβέρνησης ESGs.

3.3 Green Printing
Επιβραβεύει επιχειρήσεις εκτύπωσης για τη στρατηγική τους να επενδύουν στην αναβάθμιση των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

3.4 Corporate Social Responsibility Initiative
Επιβραβεύει σημαντικές πρωτοβουλίες επιχειρήσεων που επιδεικνύουν ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και τον πλανήτη.

3.5 Other

Ενότητα 4. Marketing

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν καλές πρακτικές επιχειρήσεων ή παρόχων σχετικών υπηρεσιών και υλικών ασχέτως κατηγορίας προϊόντων, που συμβάλλουν με τη γενική αισθητική τους στην αναγνώριση της αξίας της επωνυμίας.

4.1 New Brand [NEW]
Επιβραβεύει την αριστεία επιχειρήσεων που σχεδιάζουν, παράγουν ή διακινούν νέα προϊόντα και η συσκευασία τους δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την πορεία τους στις αγορές.

4.2 Successful Branding
Επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία των επιχειρήσεων για έργα τους σχετικά με τον σχεδιασμό της συσκευασίας η οποία επικοινωνεί με αποτελεσματικό τρόπο στους καταναλωτές το brand και τις αξίες νέων ή υπαρχόντων προϊόντων.

4.3 Marketing in the Greek Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing στην ελληνική αγορά.

4.4 Marketing in a New International Market
Επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που παράγουν ή διακινούν καταναλωτικά αγαθά και έχουν αναπτύξει επιτυχώς συσκευασία για νέο ή υφιστάμενο προϊόν με τρόπο που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για επιτυχές marketing για την είσοδό τους σε διεθνείς αγορές.

4.5 Display – Promotional Packaging – Point of Sale
Συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή διακινούν συσκευασίες προβολής και προώθησης κάθε είδους προϊόντος.

4.6 Other

Ενότητα 5. Supply Chain

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία επιχειρήσεων που παράγουν καινοτόμες – έξυπνες συσκευασίες για τη διακίνηση και μεταφορά καταναλωτικών αγαθών υιοθετώντας βιώσιμες-σύγχρονες μεθόδους και υλικά.

5.1 Transit | Supply Chain Packaging
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμες – έξυπνες συσκευασίες οι οποίες διασφαλίζουν τη μεταφορά προϊόντων οικονομικά, αποδοτικά και με ασφάλεια, σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

5.2 Secondary & Tertiary Packaging
Επιβραβεύει επιχειρήσεις που παράγουν συσκευασίες προσυσκευασμένων προϊόντων (ταχυδρομική συσκευασία, συσκευασίες ταχυμεταφοράς κ.λπ.).

5.3 Other

Ενότητα 6. Printing Awards 2024 [NEW] hosted by Packaging Awards

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία επιχειρήσεων του κλάδου γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και τυπογραφίας, που επιδεικνύουν υψηλή δεξιοτεχνία, αξιοποίηση τεχνολογίας (offset, flexographic, digital κ.λπ.), δημιουργικότητα, ποιότητα και καινοτομία.

6.1 Commercial / Business Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα κάθε τύπου (μπροσούρες, εμπορικά έντυπα, κατάλογοι, διαφημιστικά – ενημερωτικά φυλλάδια, έντυπα προβολής κ.ά.).

6.2 Newspaper | Magazine Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης και περάτωσης εφημερίδων ημερήσιου, εβδομαδιαίου, 15νθήμερου και μηνιαίου τύπου, με εκτύπωση σε χαρτί εφημερίδας ή και επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας και περάτωσης περιοδικών κάθε τύπου και οποιασδήποτε κυκλοφορίας.

6.3 Book Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης βιβλίων με υψηλή ποιότητα στην εκτύπωση, τη βιβλιοδεσία και τις τεχνολογίες περατώσεων.

6.4 Fine Art Reproduction & Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτύπωση υψηλής ποιότητας στις τεχνολογίες αναπαραγωγής και πιστής απόδοσης έργων τέχνης.

6.5 Luxury Publication Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτύπωση γενικών ή θεματικών λευκωμάτων οδηγών – καταλόγων Μουσείων και συλλογών, καταλόγων έργων τέχνης, με υψηλή ποιότητα στη συνολική παραγωγή.

6.6 Outdoor Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης μεγάλου μεγέθους με ελάχιστο μέγεθος 2 τ.μ. (billboards, στάσεις λεωφορείων, ντύσιμο οχημάτων – κτιρίων, περίπτερα εκθέσεων κ.λπ.).

6.7 Security Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα ειδικών εργασιών γραφικών τεχνών που αφορούν στις εκτυπώσεις ασφαλείας και ενσωμάτωσης χαρακτηριστικών γνησιότητας, αυθεντικότητας, προστασίας από αντιγραφή και πρόληψης παραχάραξης.

6.8 Flexible Packaging Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης εύκαμπτης συσκευασίας.

6.9 Corrugated Packaging Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για έργα εκτύπωσης συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι.

6.10 Folding Box Packaging Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτύπωση σε περιέκτες από χαρτόνι-κουτιά.

6.11 Label Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για την ποιότητα εκτύπωσης ετικετών από υλικό κάθε είδους και μορφής (χαρτί, πολυμερές, πλαστικό κλπ).

6.12 Metal / Aluminum Packaging Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για την ποιότητα εκτύπωσης σε περιέκτες από μέταλλο, λευκοσίδηρο, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο ή συνδυασμό αυτών.

6.13 Luxury Packaging Printing
Βραβεύονται επιχειρήσεις για την ποιότητα εκτύπωσης συσκευασίας προϊόντων πολυτελείας ή καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο κύκλο ζωής.

6.14 Point-of-purchase (PoP), Point of Sale (PoS)
Βραβεύονται επιχειρήσεις για εκτυπωτικές εφαρμογές σε έργα παρουσίασης-επίδειξης σε καταστήματα (κατασκευές display).

6.15 Other

Ενότητα 7. 3D Printing [NEW]

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις εξελίξεις στον τομέα τρισδιάστατης εκτύπωσης

7.1 Innovations 3D
Βραβεύονται επιχειρήσεις που διαθέτουν καινοτόμα συστήματα 3D εκτυπώσεων: additive manufacturing hardware, software, υλικά κ.λπ.

7.2 Applications 3D
Βραβεύονται επιχειρήσεις που διαθέτουν εφαρμογές και 3D τεχνολογίες ή έχουν υλοποιήσει project που αξιοποιούνται για επιχειρηματικές βελτιώσεις σε πραγματικό περιβάλλον (τέχνη, αρχιτεκτονική, κόσμημα, βιομηχανία, μηχανήματα κάθε είδους, καταναλωτικά προϊόντα κ.λπ.).

7.3 Other

 

* Other
Στην κατηγορία αυτή υποβάλλονται υποψηφιότητες οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες των βραβείων. Οι υποψηφιότητες που υποβάλλονται σε αυτή την κατηγορία αξιολογούνται από την Κριτική Επιτροπή και ο Πρόεδρος αποφασίζει αν θα ταξινομηθούν σε υπάρχουσες (εννοιολογικά κοντινές κατηγορίες) ή θα δημιουργηθούν νέες κατηγορίες όπου και θα ενταχθούν. Η δημιουργία μια νέας τέτοιας κατηγορίας καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησής της είναι εξολοκλήρου υπό την εποπτεία της Κριτικής Επιτροπής. Η επιχείρηση που υποβάλλει την υποψηφιότητα στην κατηγορία Other δεν έχει το δικαίωμα επιλογής δημιουργίας νέας κατηγορίας ή ένταξης της υποψηφιότητάς της στις ήδη υπάρχουσες.

Κορυφαία Βραβεία

Κορυφαία Βραβεία
Τα κορυφαία βραβεία δίνονται στους υποψηφίους που έχουν επιτύχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμολογίες από τις βραβευμένες υποψηφιότητες. Κάθε βραβείο συγκεντρώνει τους εξής βαθμούς:

  • Platinum award 10 βαθμοί
  • Gold award 7 βαθμοί
  • Silver award 3 βαθμοί
  • Bronze award 1 βαθμός

Έτσι προκύπτουν τα παρακάτω 4 κορυφαία βραβεία:

Packaging Brand of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Company (Supplier) of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Packaging Designer of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Printing Leader of the Year
Το βραβείο απονέμεται στην επιχείρηση που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που έχει κερδίσει με τη συμμετοχή της.

Platinum Awards
Απονέμεται στην υποψηφιότητα η οποία συγκέντρωσε τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από την Κριτική Επιτροπή, ανάμεσα στο σύνολο των νικητών στον εκάστοτε πυλώνα. Η Κριτική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου διατηρεί το δικαίωμα να μην απονείμει κάποιο ή το σύνολο των προαναφερόμενων platinum awards.

Gold – Silver – Bronze Βραβεία
Από τη βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής αναδεικνύονται Gold, Silver ή/και Bronze βραβεία. Είναι πιθανό να δοθούν περισσότερα από τρία βραβεία σε κατηγορία βράβευσης, όπου υπάρχουν ισοβαθμίες μεταξύ υποψηφιοτήτων, ή λιγότερα από τρία βραβεία σε κατηγορία βράβευσης, όπου οι υποψηφιότητες δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία.

Gold (Χρυσό): Η μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία της κατηγορίας και βρίσκεται πάνω από το γενικό μέσο όρο. Εφόσον υπάρξει ισοβαθμία, δύνανται να δοθούν ισάριθμα Gold.

Silver (Αργυρό): Η/Οι υποψηφιότητα/ες που συγκεντρώνουν τις αμέσως επόμενες βαθμολογίες ανά κατηγορία)

Bronze (Χάλκινο): Η/Οι υποψηφιότητα/ες που συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από το όριο βράβευσης όπως αυτός ορίζεται από το μέσο όρο του συνόλου των βαθμολογιών).